Što je bouldering?

Bouldering je jedan od najstarijih oblika penjanja i svoju povijest počinje kao način pripreme za alpinističke uspone. Bouldering je penjanje po malim stijenama, obično između 2 i 5 metara visine, osiguravajući se strunjačom koja amortizira pad. U dvoranama, ta strunjača je fiksna i položena po cijeloj dvorani. U prirodi penjač nosi malenu prijenosnu strunjaču zvanu “crashpad”.

Bouldering je izrazito atletska vrsta penjanja i omogućuje puno penjanja u malo vremena. Zato je popularan među rekreativcima, ali i među profesionalcima. Prvima omogućava razvoj tijela i druženje s kolegama penjačima te fleksibilan raspored – za bouldering ne trebate partnera. Profesionalcima daje odličana alat za pripremu, ali isto tako bouldering je i sport sam po sebi. Vjerojatno najatraktivnija disciplina u natjecateljskom penjanju je upravo boulder penjanje.

Bouldering je siguran sport, dok god se pazi na osnove pravilnog ponašanja. Uvijek pazite na sebe i na druge dok se penjete. Vodite računa da je prostor ispod vas slobodan i bez drugih penjača. Naučite doskočiti u padu i nemojte raditi nešto u što niste sigurni.