Boulder ocjene

O boulder ocjenama u prirodi

Kako u Hrvatskoj nema velikih boulder penjališta, ocjenjivanje boulder problema je ponekad zbunjujuće zbog usporedbe s dužinskim smjerovima koji se penju u (kod nas) popularnijem sportskom penjanju. Odmah da kažemo, te dvije skale dijele zajednički metrički sustav, ali ocjene nisu usporedive! Ako penjete 6a dužinski smjer u prirodi, boulder ocjene 6A će fizički tražiti puno više od vas. Dakle, za boulder težine 6A, uopćeno kazano morate biti dosta snažniji i sposobniji penjač nego za smjer 6a “na uže”. Kao dodatnu razliku, primjetite da se slova u dužinskim ocjenama po tzv. French skali pišu malim slovima, a u FB boulder skali velikim.

Većina boulder penjališta u Europi koristi tzv. Fontainebleau (FB) skalu, koja je inicijalno osmišljena na najvećem europskom boulder spotu – šumama oko gradića Fontainebleau u blizini Pariza. Osim penjališta Fontainebleau, u Europi se nalazi još nekoliko velikih i važnih boulder penjališta, poput lokacija: Magic Wood i Ticino u Švicarskoj, Maltatal i Zillertal u Austriji, Albarracin u Španjolskoj, Sintra u Portugalu.

O boulder ocjenama u dvorani Hive

Naš routesetting team obišao je gotovo sva najvažnija boulder penjališta u Europi: Fontainebleau, Magic Wood, Ticino, Maltatal, Albarracin i Sintru. U prvih tri mjeseca dvorane koristili smo standard ocjenjivanja iz kolijevke FB skale, a to je Fontainebleau. Nakon toga, od ljeta 2018., promijenili smo standard ocjenjivanja na nešto blaži, koji vrijedi u ostalim europskim boulder spotovima na kojima smo penjali, primjerice u Albarracinu. Uočili smo da Fontainebleau ima bitno tvrđi standard od prosjeka ostalih te da iskače od normi, prije svega zbog povijesno ocijenjenih problema u rasponu od 3A-6B, kojima se nitko “ne usudi” mijenjati ocjenu. Primjerice, Adam Ondra nije u Fontu uspio flashati 6A smjer “Marie Rose”, prvi smjer te ocjene u svijetu. To dosta govori o tvrdoći povijesnih problema u Fontu.

Sada smo zadovoljni i nećemo mijenjati standard ocjenjivanja. Smatramo da je društveno odgovorno koristiti standard koji je prosjek boulder penjališta u Europi, a ne ublaživati standard da bi više sličio na standard dužinskih smjerova.